Sposób przygotowania:
Risotto z młodym groszkiem
W głębokim rondlu roztopić masło. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Zeszklić. Następnie wsypać ryż. Przesmażyć, wlać pierwszą szklankę bulionu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dodać kolejną szklankę bulionu.
Groszek przebrać, wrzucić na wrzątek, po 2 minutach odcedzić. Wsypać do ryżu pod koniec gotowania. Doprawić solą i pieprzem, gałką, wsypać pomidorki i dusić do miękkości ryżu i groszku.
Na koniec dodać połowę natki pietruszki i sok z cytryny.
Zamieszać, nałożyć na talerze, posypać odłożoną natką
Groszek przebrać, wrzucić na wrzątek, po 2 minutach odcedzić. Wsypać do ryżu pod koniec gotowania. Doprawić solą i pieprzem, gałką, wsypać pomidorki i dusić do miękkości ryżu i groszku.
Na koniec dodać połowę natki pietruszki i sok z cytryny.
Zamieszać, nałożyć na talerze, posypać odłożoną natką