Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Risotto z młodym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam risotto za prostotę i szybki czas przygotowania. Tym razem przygotowałam je z młodą cebulką i młodym groszkiem. Wyszło pysznie!

Risotto z młodym groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z młodym groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Risotto z młodym groszkiem
W głębokim rondlu roztopić masło. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Zeszklić. Następnie wsypać ryż. Przesmażyć, wlać pierwszą szklankę bulionu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dodać kolejną szklankę bulionu.

Groszek przebrać, wrzucić na wrzątek, po 2 minutach odcedzić. Wsypać do ryżu pod koniec gotowania. Doprawić solą i pieprzem, gałką, wsypać pomidorki i dusić do miękkości ryżu i groszku.

Na koniec dodać połowę natki pietruszki i sok z cytryny.

Zamieszać, nałożyć na talerze, posypać odłożoną natką
Risotto z młodym groszkiem
na roztopionym maśle szklimy posiekaną cebulkę
Risotto z młodym groszkiem
wsypujemy ryż i krótko przesmażamy, wlewamy bulion
Risotto z młodym groszkiem
dodajemy zblanszowany groszek i dusimy do miękkości
Risotto z młodym groszkiem
doprawiamy solą, pieprzem, gałką, pomidorami