Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto pełne niesamowitego smaku, świeżych, leśnych podgrzybków oraz prawdziwego, górskiego oscypka. Doprawione aromatyczną natką pietruszki z masłem które nadaje daniu kremowości. Przepyszny pomysł na obiad lub kolację.

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

 

  • 300g ryżu arborio
  • 400g. podgrzybków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200ml białego wina
  • 1l. rosołu lub bulionu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 tartego oscypka
  • 1 czubata łyżka masła 82%

Sposób przygotowania:

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

ETAP 1:

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w paski.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dołożyć grzyby smażyć przez kolejne 10 min.

ETAP 2:

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.

ETAP 3:

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Wlać wino, gdy ryż go wchłonie dolać ok. 0,5l rosołu/bulionu.
Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo dolewać rosół , sprawdzając miękkość ryżu, co jakiś czas mieszając.
Danie doprawić solą i pierzem.

ETAP 4:

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Wsypać tarty oscypek oraz natkę pietruszki.
Smażyć jeszcze chwilę mieszając.

ETAP 5:

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Dołożyć masło, smażyć do jego rozpuszczenia.
Risotto zdjąć z gazu, podawać gorące.