kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

risotto z serem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kolorowe risotto z czerwonymi kulkami pieprzu, kremowym serem i chrupiącym bekonem

risotto z serem mascarpone

Składniki:

risotto z serem mascarpone

 

  • bulion drobiowy około 1 litra
  • 0.2 l białego wina
  • 25 dkg bekonu pokrojonego w kostkę
  • 30 g masła
  • 3 łyżki parmezanu
  • pół słoiczka czerwonego marynowanego pieprzu
  • op. mascarpone
  • 1 pokrojona w kosteczkę cebula
  • 350 g ryżu arborio

Sposób przygotowania:

risotto z serem mascarpone
Cebulkę zeszklić na maśle, dodać bekon i podsmażyć. Do tego samego rondla na cebulkę z bekonem wsypać ryż, przesmażyć chwilkę, zalać bulionem wymieszanym z winem do wysokości ryżu i dusić na ledwie pyrkającym ogniu, aż wchłonie płyn. Lekko wymieszać- 2-3 ruchy łyżką, dodać pieprz, dolać znowu bulionu do wysokości ryżu i tak do momentu aż ryż stanie się miękki. W zależności od ryżu może nam zostać około 200 ml bulionu. Dodać ser mascarpone, delikatnie wymieszać, podgrzać i podawać od razu. Najlepiej z mieszanką salat z ostrym sosem vinaigrette lub sosem czosnkowym i pieczonym na ruszcie lub dobrze wysmażonym kotletem z kostką.