Sposób przygotowania:
Risotto z truskawkami i kozim seremPrzygotowanie risotto
Przygotowanie risotto rozpoczynamy od zagotowania bulionu.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnku lub na patelni rozpuszczamy 20 g masła z 2 łyżkami oliwy z oliwek, po czym podsmażamy cebulę. Wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut, co jakiś czas mieszając.
Ryż zalewamy białym winem i na dużym ogniu gotujemy, dopóki wino nie odparuje.
Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, stopniowo dolewając gorący bulion, chochla po chochli.
Przygotowanie dodatków do risotto
Oczyszczone, umyte i osuszone truskawki kroimy w drobne kawałki.
Ugotowane risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki, ser kozi i resztę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Risotto bardzo delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
Dekoracja risotto
Przygotowane risotto dekorujemy świeżym tymiankiem i oprószamy czarnym pieprzem.
Świeży tymianek możemy zastąpić suszonym.
Risotto jest idealne zaraz po przygotowaniu, nie powinno być odgrzewane, ponieważ straci swoją kremową konsystencję.