sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Risotto z truskawkami na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Risotto di fragole to bardzo delikatne i wyrafinowane “primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na kolacje.

Risotto z truskawkami na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z truskawkami na słono

 

  • Składniki na 4 osoby:

 

  • 350 g ryżu na risotto
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ cebuli
  • 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 400 g dojrzalych truskawek
  • ok ¾ litra wywaru warzywnego ( w ostateczności gorąca woda i troszke warzywka)
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki smietanki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Risotto z truskawkami na słono
Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy pokrojone truskawki i łączymy z ryżem. Dodane truskawki powinny puścić sok, a gdy ryż go wchłonie zaczynamy dodawać małymi porcjami gorący wywar.Łyżką wazową wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy do całkowitego wchłonięcia. Często mieszamy. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Risotto będzie gotowe po około 18 minutach. Jego konsystencja powinna być kremowa, a ziarna sypkie, całe i al’dente. Wtedy zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy sól, łyżke masła, śmietankę, starty parmezan, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 1 minutę, do połączenia się smaków.Uważajcie tylko na sól, bo za słone nie będzie zbyt dobre, a parmezan też jest słonawy. Ja sól dodawałam stopniowo, pod koniec.Podajemy risotto gorące, dekorujemy truskawką.Smacznego!!
Risotto z truskawkami na słono
Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę.
Risotto z truskawkami na słono
Dodajemy pokrojone truskawki i łączymy z ryżem.
Risotto z truskawkami na słono
Dodane truskawki powinny puścić sok, a gdy ryż go wchłonie zaczynamy dodawać małymi porcjami gorący wywar.
Risotto z truskawkami na słono
zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy sól, łyżke masła, śmietankę, starty parmezan, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 1 minutę, do połączenia się smaków

Tagi:

ryż risotto