Sposób przygotowania:
Mleczne risotto z dynią, truskawkami i kiwi
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z łyżką brązowego cukru i łyżką miodu. Dodajemy płatki migdałowe i chwilkę smażymy, aż się zezłocą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i chwilę smażymy. Kiedy straci swoją surowość, ale będzie al dente dodajemy pokrojone w cienkie plasterki truskawki i pokrojone w półtalarki kiwi . Chwilkę smażymy, doprawiamy gałką muszkatołową i cynamonem. Zdejmujemy z ognia. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wyskrobanymi z połowy laski wanilii. Do mleka dodajemy również pozostałą laskę, aby oddała swój aromat (pamiętajmy, by usunąć ją przed dodawaniem mleka do ryżu).W garnku o szerokim dnie rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy ryż i przesmażamy, aż ziarenka będę szkliste. Następnie zalewamy je chochelką gorącego mleka. Mieszamy, aż ryż wchłonie płyn i stopniowo dodajemy kolejną porcję mleka. Działamy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Dosmaczamy miodem oraz brązowym cukrem. Do ryżu przekładamy 3/4 przygotowanej dyni z truskawkami i kiwi- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pozostałe owoce wykładamy już na talerzach na gotowe danie. Podajemy z listkami świeżej kolendry oraz kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu ozdobione świeżymi truskawkami. Całość możemy jeszcze skropić miodem akacjowym.