Sposób przygotowania:
Rissoto po mojemu
Jeśli masz ugotowany ryż-, przełóż go do większego garnka. Jeśli nie- ugotuj ryż (swobodnie może być z torebki:)) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oczyść piersi kurczaka i pokrój w niedużą kostkę, podsmaż na patelni aż mięso będzie gotowe- aby uzyskać ładny kolor pod sam koniec smażenia dodaje pół łyżeczki miodu- mięsi się ślicznie karmelizuje i pięknie pachnie. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulkę wraz z porem. Po kilku minutach dodaj wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek, a po 15-20 sekundach paprykę i pieczarki. Całość podlej wodą- wystarczy pół szklanki, dopraw do smaku i duś przed ok 15- 20 minut- aż pieczarki puszczą sok i się ugotują a papryka zmięknie. Do gotowych warzyw dodaj podsmażonego kurczaka i zielony groszek, całość wymieszaj. Dopraw do smaku (uważaj z solą, ryż zapewne był solony w czasie wcześniejszego gotowania), następnie dodaj śmietanę- ok 2 dużych łyżek, całość wymieszaj. Gotowe mięso i warzywa dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj.
Babciagramolka
gosiek i edzia
gosiek i edzia
oj tam czepiacie się szczegółów ważne, że smakowicie opisane i na pewno będzie pyszne, jak zwał tak zwał....