Boody

Boody

Kucharz
[Przepisów: 5]

Rissoto po mojemu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam ten przepis warto jak ktoś lubi może tez tam dodać boczku lub innego mięsa

Rissoto po mojemu

Składniki:

Rissoto po mojemu

 

  • Składniki (porcje na 2 dni na 3- 4 osoby):
  • ryż- ile masz i jaki lubisz tyle wrzuć, to risotto gotowałam z 3 torebek
  • Kurczak- 1 podwójna pierś swobodnie wystarczy
  • Dodatki warzywne: ja dałam pieczarki, pokrojone 2 papryki (czerwona i żółta) i posiekanego pora
  • Puszka zielonego groszku
  • 2 drobno posiekane cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. pół opakowania śmietany- risotto będzie pysznie kremowe
  • Przyprawy: sól, pieprz- polecam biały, oliwa, chili, gałka muszkatołowa

 

  • p.s można dodać tam boczku lub innego mięsa dobrze podsmarzone

Sposób przygotowania:

Rissoto po mojemu
Jeśli masz ugotowany ryż-, przełóż go do większego garnka. Jeśli nie- ugotuj ryż (swobodnie może być z torebki:)) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oczyść piersi kurczaka i pokrój w niedużą kostkę, podsmaż na patelni aż mięso będzie gotowe- aby uzyskać ładny kolor pod sam koniec smażenia dodaje pół łyżeczki miodu- mięsi się ślicznie karmelizuje i pięknie pachnie. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulkę wraz z porem. Po kilku minutach dodaj wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek, a po 15-20 sekundach paprykę i pieczarki. Całość podlej wodą- wystarczy pół szklanki, dopraw do smaku i duś przed ok 15- 20 minut- aż pieczarki puszczą sok i się ugotują a papryka zmięknie. Do gotowych warzyw dodaj podsmażonego kurczaka i zielony groszek, całość wymieszaj. Dopraw do smaku (uważaj z solą, ryż zapewne był solony w czasie wcześniejszego gotowania), następnie dodaj śmietanę- ok 2 dużych łyżek, całość wymieszaj. Gotowe mięso i warzywa dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj.