kiciak21

kiciak21

Kucharz
[Przepisów: 16]

Rissotto z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cebula, piersi, ryż, papryka idą do garneczka, do tego jedna kosteczka:) Później koncentrat, ser, masło i gotowe:)

Rissotto z kurczakiem

Składniki:

Rissotto z kurczakiem

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 woreczki białego ryżu
  • 2 duże cebule
  • kolorowa papryka
  • kostki bulionowe oliwa z oliwek z ziołami
  • żółty ser
  • 2 lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • masło lub margaryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szkl wody

Sposób przygotowania:

Rissotto z kurczakiem
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy (musi się zeszklić). Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oraz tak samo pokrojoną paprykę. Podgrzewamy chwilkę, wsypujemy dwa woreczki surowego ryżu, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy i zalewamy 2 szklankami wody. Teraz przykrywamy garnek i co jakiś czas mieszamy aby ryż nam nie przykleił się do dna. Gotujemy tak dopóki ryż nie będzie zupełnie miękki. W razie potrzeby można dorzucić kolejną kostkę oraz dolać wodę. Gdy ryż zrobi się miękki dodajemy 2 lub 3 łyczeczki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz łyżkę masła lub margaryny. Gdy ser się rozpuści danie będzie gotowe:) Podając rissotto można je posypać świeżym lub suszonym oregano lub bazylią. Smacznego