agula22

agula22

Kucharz
[Przepisów: 10]

Rizotto a'la Michał

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie przygotowane dla mnie przez narzeczonego o kulinarnych uzdolnieniach:)

Rizotto a'la Michał

Składniki:

Rizotto a'la Michał

 

  • 2 torebki ryżu- razem 250g
  • ok. pół szklanki przecieru pomidorowego- nie mylić z koncentratem
  • średnia cebula
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • najlepiej też i mały kawałek selera
  • trochę lubczyku
  • szczypta czosnku granulowanego
  • pół kostki rosołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rizotto a'la Michał
Wsypać ryż do garnka, zalać szklanką gorącej wody. Dodać pół kostki rosołowej, pokrojone w drobną kostkę warzywa i gotować wszystko na wolnym ogniu. Wraz ze wzrostem objętości ryżu będzie zmniejszać się ilość wody więc trzeba ją dolewać tak aby ryż był cały czas pod wodą. Jak ryż będzie ,,dochodził'' dodajemy pół szklanki przecieru, wcześniej zeszkloną cebulkę pokrojoną w półksiężyce. Wszystko doprawić przyprawami wg własnego uznania. Gotować do miękkości ryżu. Cała potrawa musi mieć lekko leistą konsystencję. Smacznego:)

Tagi:

ryż