p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Rocznicowy ort truskawkowo-budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tort wykonałam na naszą rocznicę ślubu

Rocznicowy ort truskawkowo-budyniowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rocznicowy ort truskawkowo-budyniowy

 

  • 1 szt Biszkopt,
  • 800 ml śmietana 30%,
  • 1 op. krem budyniowy,
  • 400 ml mleko,
  • 1 op masa śmietanowa,
  • 1/2 kg truskawki,
  • 1 op galaretka truskawkowa,
  • 2 łyżki żelatyna,
  • 8 szt listki czekoladowe,
  • 1 op. wiórki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Rocznicowy ort truskawkowo-budyniowy
Upiec biszkopt, przeciąć go na dwa krążki. Opakowanie masy śmietanowej malinowej ubić z 400 ml śmietany 30%.
I krążek posmarować 1/2 masy malinowej, ułożyć plasterki truskawek, rozsmarować resztą masy, przykryć drugim krążkiem, Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, ostudzić, lekko nasączyć połową wierzch biszkoptu.
Zrobić krem budyniowy:
- w 200 ml mleka rozpuścić opakowanie kremu budyniowego, drugie 200 ml mleka zagotować, dodać rozpuszczony krem, gotować aż powstanie krem, ciągle mieszając, ostudzić. Ubić 400 ml śmietany 30 %, dodać ostudzony krem i 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny. Posmarować dość grubo wierzch i boki biszkoptu.
Truskawki pokroić w plastry i udekorować nimi wierzch tortu,oraz listkami z czekolady, brzegi obsypać grubo wiórkami z gorzkiej czekolady, polać tężęjącą galaretką.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Rocznicowy ort truskawkowo-budyniowy
Etap 1
Rocznicowy ort truskawkowo-budyniowy
tort po przekrojeniu