Sposób przygotowania:
Rodzynkowiec wg AnetaŚw
Dzień wcześniej przygotować rodzynki do ciasta, tzn. zalać wódką- dokładny opis jest dalej!!!! BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek,dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. MASA BUDYNIOWA: Ugotować budyń z podanych składników, tzn. 2 budynie czekoladowe na 3 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Budyń wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem z dodatkiem wódki i przełożyć masą budyniową. Dodatkowo można dolną część ciasta posmarować dżemem śliwkowym lub z czarnej porzeczki, ale nie jest to konieczne. MASA CZEKOLADOWA Z RODZYNKAMI: Rodzynki zalać wódką i odstawić na minimum 12 godzin, następnie odcedzić ( jak jest co, bo moje wszystko wypiły;))) !!! ). W rondelku rozpuścić masło, dodać obie czekolady i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż do roztopienia. Dodać osączone rodzynki i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Zostawić do przestygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO :)