Sposób przygotowania:
Rogale prawie MarcińskieETAP 1:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, jajko, mleko z drożdżami i rozpuszczone oraz przestudzone masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.
150 gram masła zamrozić i zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na 3/4 całego ciasta rozsypać starte masło i przykryć do połowy szerokości ciastem bez masła, następnie złożone ciasto ułożyć na części z masłem,
ETAP 2:
zlepić dokładnie boki.
ETAP 3:
Ciasto ostrożnie rozwałkować na prostokąt tak, aby nie wyciekło w trakcie wałkowania masło, rozwałkowane ciasto ponownie złożyć na trzy tak jak wcześniej i schłodzić w lodówce 30 minut po tym czasie ponownie rozwałkować i złożyć( czynność powtarzać trzy razy)
ETAP 4:
Masa makowa:
Do gotowej masy makowej z puszki dodać orzechy, skórkę, marcepan i miód, dokładnie wszystko ze sobą połączyć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć na trójkąty
ETAP 5:
na każdym rozsmarować masę makową i zwijać zaczynając od podstawy po pierwszym zawinięciu na środku ciasta zrobić małe nacięcie i dalej zwijać rogale.Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Piec w temp. 180st około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilości wody na gładki lukier, przygotowanym lukrem polać upieczone i wystudzone rogale i zanim zastygnie lukier można posypać posiekanymi orzechami
zbysiowa