iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rogale prawie Marcińskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To jest taka wersja dla bardziej leniwych bo z gotową masą makową, ale i tak wychodzą przepyszne i trudno skończyć na jednym.

Rogale prawie Marcińskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogale prawie Marcińskie

ciasto:

masa makowa:

  • 1/2 puszki masy makowej
  • 10 dag marcepanu
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • woda

Sposób przygotowania:

Rogale prawie Marcińskie

ETAP 1:

Rogale prawie Marcińskie
Masło złożyć razem z ciastem na trzy warstwy.

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, jajko, mleko z drożdżami i rozpuszczone oraz przestudzone masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

150 gram masła zamrozić i zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na 3/4 całego ciasta rozsypać starte masło i przykryć do połowy szerokości ciastem bez masła, następnie złożone ciasto ułożyć na części z masłem,

ETAP 2:

Rogale prawie Marcińskie
Zlepić krótsze boki aby nie wyszło nimi masło.

zlepić dokładnie boki.

ETAP 3:

Rogale prawie Marcińskie
Schładzanie i wałkowanie ciasta powtórzyć 3 razy.

Ciasto ostrożnie rozwałkować na prostokąt tak, aby nie wyciekło w trakcie wałkowania masło, rozwałkowane ciasto ponownie złożyć na trzy tak jak wcześniej i schłodzić w lodówce 30 minut po tym czasie ponownie rozwałkować i złożyć( czynność powtarzać trzy razy)

ETAP 4:

Rogale prawie Marcińskie
Ciasto cienko rozwałkować i pociąć.

Masa makowa:

Do gotowej masy makowej z puszki dodać orzechy, skórkę, marcepan i miód, dokładnie wszystko ze sobą połączyć.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć na trójkąty

ETAP 5:

Rogale prawie Marcińskie

na każdym rozsmarować masę makową i zwijać zaczynając od podstawy po pierwszym zawinięciu na środku ciasta zrobić małe nacięcie i dalej zwijać rogale.Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Piec w temp. 180st około 20 minut do uzyskania złotego koloru.


Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilości wody na gładki lukier, przygotowanym lukrem polać upieczone i wystudzone rogale i zanim zastygnie lukier można posypać posiekanymi orzechami


Tagi:

rogale