SUPERPRZEPIS

Rogale Świętomarcińskie

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rogale Świętomarcińskie Więcej zdjęć (12)

Kochani mam dziś 10 listopada, a więc i rogale z okazji jutrzejszego dnia św. Marcina. Muszę przyznać, że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne. Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem.

Składniki:

Rogale Świętomarcińskie

Składniki na około 16 rogali

Farsz:

  • 200 g białego maku
  • 50 g biszkoptów
  • 100 cukru pudru ( w zależności od upodobań)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 3 jajka

Lukier:

  • 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem
  • 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 50 g blanszowanych, posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Rogale Świętomarcińskie

Ciasto:

Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem. Połowę mleka podgrzałam, dodałam do niego drożdże łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Zostawiłam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Po wyrośnięciu dodałam do zmiksowanych jaj.


Podgrzałam resztę mleka( ma być ciepłe lecz nie gorące) i dodałam do składników.Wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę. Wyrabiałam ciasto rękoma z 10 minut. Po 10 minutach dodałam rozpuszczone letnie masła i dalej wyrabiałam ciasto.


Rozwałkowałam je na prostokąt 20 x 40 .Starłam zamrożone masło na wiórka i posypałam na dwie trzecie ciasta. Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na następna czyli jak kartka papieru. Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam.


Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę. Czynność powtórzyłam jeszcze 2 razy i zostawiłam na noc w lodówce.

Farsz:

Mak gotowałam na małym ogniu 40 minut, odsączyłam i ostudzony zmieliłam na najmniejszym sitku. Następnie zmieliłam bakalie, dodałam cukier, wbiłam jaja i wyrobiłam ręką. Wstawiłam do lodówki na noc.

Zakończenie

Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem i posypuje blanszowanymi migdałami.

Rogale Świętomarcińskie
Mak gotowałam na małym ogniu około 40 minut.
Rogale Świętomarcińskie
Ostudzony MAK zmieliłam na najmniejszym sitku.
Rogale Świętomarcińskie
Następnie zmieliłam bakalie, dodałam cukier,wbiłam jaja i wyrobiłam ręką.Wstawiłam do lodówki na noc.
Rogale Świętomarcińskie
Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem, ubiło się doskonale
Rogale Świętomarcińskie
Połowę mleka podgrzałam, dodałam do niego drożdże łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki.Zostawiłam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut .
Rogale Świętomarcińskie
Podgrzałam resztę mleka( ma być ciepłe lecz nie gorące) i dodałam do składników.
Rogale Świętomarcińskie
Wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę.
Rogale Świętomarcińskie
Po 10 minutach dodałam rozpuszczone letnie masła i dalej wyrabiałam ciasto.
Rogale Świętomarcińskie
Rozwałkowałam je na prostokąt 20 x 40 .Starłam zamrożone masło na wiórka i posypałam na dwie trzecie ciasta.
Rogale Świętomarcińskie
Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na następna czyli jak kartka papieru.
Rogale Świętomarcińskie
Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam. Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę.