Sposób przygotowania:
Rogale ŚwiętomarcińskieCiasto:
Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem. Połowę mleka podgrzałam, dodałam do niego drożdże łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Zostawiłam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Po wyrośnięciu dodałam do zmiksowanych jaj.
Podgrzałam resztę mleka( ma być ciepłe lecz nie gorące) i dodałam do składników.Wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę. Wyrabiałam ciasto rękoma z 10 minut. Po 10 minutach dodałam rozpuszczone letnie masła i dalej wyrabiałam ciasto.
Rozwałkowałam je na prostokąt 20 x 40 .Starłam zamrożone masło na wiórka i posypałam na dwie trzecie ciasta. Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na następna czyli jak kartka papieru. Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam.
Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę. Czynność powtórzyłam jeszcze 2 razy i zostawiłam na noc w lodówce.
Farsz:
Mak gotowałam na małym ogniu 40 minut, odsączyłam i ostudzony zmieliłam na najmniejszym sitku. Następnie zmieliłam bakalie, dodałam cukier, wbiłam jaja i wyrobiłam ręką. Wstawiłam do lodówki na noc.
Zakończenie
Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem i posypuje blanszowanymi migdałami.