Sposób przygotowania:
Miniatury drożdżowe- rogaliki z nadzieniem
Do misy wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę 6 łyżek ( z tego 500 g) , mieszamy i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem ( rozczyn wyrośnie pięknie).
Po 15 minutach do rozczynu dodajemy resztę cukru rozbełtane jaja i rozpuszczona i ostudzoną margarynę. Teraz dodajemy mąkę przesianą. Wyrabiam ciasto z 20 minut i zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje. Wałkujemy prostokąt i tniemy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy maleńki kawałeczek marmolady i zwijamy. Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut. Rogaliki mniejsze szybciej się pieką wiec sprawdzajcie. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
Po 15 minutach do rozczynu dodajemy resztę cukru rozbełtane jaja i rozpuszczona i ostudzoną margarynę. Teraz dodajemy mąkę przesianą. Wyrabiam ciasto z 20 minut i zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje. Wałkujemy prostokąt i tniemy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy maleńki kawałeczek marmolady i zwijamy. Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut. Rogaliki mniejsze szybciej się pieką wiec sprawdzajcie. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .