krawacia

krawacia

Kucharz
[Przepisów: 9]

Rogaliki, ciacha nieziemskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś wspaniałego. Robię to ciasto i do nadzienia słodkiego i do owoców i na słono . Paszteciki pyszne.

Rogaliki, ciacha nieziemskie

Składniki:

Rogaliki, ciacha nieziemskie

 

  • CIASTO
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 1 kostka margaryny "Kasi"
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 9 łyżek mleka
  • 10 g drożdży
  • LUKIER
  • 20 g cukru pudru
  • woda przegotowana

Sposób przygotowania:

Rogaliki, ciacha nieziemskie
- drożdże, mleko, cukier rozmieszać - NIE MUSZĄ WYROSNĄĆ - margarynę posiekać z mąką i solą - wbić do mąki całe jajka, wlać roszczyn i wyrobić ciasto. UWAGA!!!!! zarabiamy krótko i NIEDBALE, przy długim wyrabianiu ciastka będą twarde !!!! - dno miski posypujemy mąką i wkładamy ciasto i do lodówki na 1 godz. - po gdzinie wałkujemy częściami ciasto na grubość nie mniejszą jak 4 mm. Ja kroję kwadraty wkładam na środek co chcę, kawałki brzoskwiń, starte jabłka, wiśnie, serek, śliwki, farsz mięsny, zawijam w dowolne kształty. Wymyślam różne. Mozna też jak rogaliki. Blacha, papier i układamy. Pieczemy w tem 170 stopni około 10 - 15 min. A w ogóle jak kto lubi słabiej lub mocniej spieczone. Czsem robię też z tego ciasta kształt ślimaków i wiatraczków.