Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Rogale drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne na śniadanie na ciepło lub zimno. Do posypania użyłam mak, ale można posypać kminkiem, słonecznikiem czy sezamem.

Rogale drożdżowe

Składniki:

Rogale drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Rogale drożdżowe

Przygotowanie ciasta

Rogaliki  drożdżowe
Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość.

Drożdże rozpuścić w w podanej ilości ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie dodać pozostała mąkę, cukier, żółtko, roztopione masło, ciepłe mleko i sól.

Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie rogali

Rogaliki  drożdżowe
Przygotowane rogale należy rozłożyć w formie do pieczenia

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grubość około 1 centymetra. Wyciąć trójkąty i zwinąć rozpoczynając od szerszego boku. Białko jajka roztrzepać, posmarować rogale i posypać makiem.

Pieczenie

Rogaliki  drożdżowe
Najlepsze jeszcze ciepłe po wypieczeniu.

Przygotowane rogale należy włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec koło 20 minut, aż będą złotobrązowe z wierzchu.