reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rogaliki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Rogaliki drożdżowe, pyszne, puszyste z ulubionym dżemem czy marmoladą, można nadziać nutellą (mniam pyszności :)

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

Rogaliki drożdżowe

 

  • Składniki na 16 sztuk

 

 

 

 

  • 50 g cukru

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • ulubiony dżem lub nutella

 

  • łyżka cukru +2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe

zaczyn

Rogaliki drożdżowe
latem nie musimy czekać aż zaczyn ruszy

Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy, dodajemy łyżkę mąki mieszamy i zalewamy letnim mlekiem.

ciasto

Rogaliki drożdżowe
ciasto wyrabiamy przez około 15 minut i od razu przechodzimy do formmowania rogalików

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy mleko z drożdżami.

Wrabiamy ciasto przez około 5 minut, dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy jeszcze chwilkę

aż ciasto przestanie się lepić do ręki i będzie lśniące.

formowanie rogalików

Rogaliki drożdżowe
podzielone ciasto wałkujemy tak żeby powstało nam koło

Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką .

Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów.

Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy od szerszej strony.

pieczenie

Rogaliki drożdżowe
w zimniejsze dni rogaliki muszą nieco dłużej wyrastać

Rogaliki od razu przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W chłodne dni wyrastanie trwa dłużej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 minut.

Rogaliki wyjmujemy i smarujemy wodą z cukrem i wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

Studzimy i wcinamy:)

Samczego:)


Tagi:

rogaliki