Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowezaczyn
Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy, dodajemy łyżkę mąki mieszamy i zalewamy letnim mlekiem.
ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy mleko z drożdżami.
Wrabiamy ciasto przez około 5 minut, dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy jeszcze chwilkę
aż ciasto przestanie się lepić do ręki i będzie lśniące.
formowanie rogalików
Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką .
Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy od szerszej strony.
pieczenie
Rogaliki od razu przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W chłodne dni wyrastanie trwa dłużej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 minut.
Rogaliki wyjmujemy i smarujemy wodą z cukrem i wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.
Studzimy i wcinamy:)
Samczego:)