Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe w polewie kawowo cytrynowejKrok 1
Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut.
Krok 2
Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło, wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut.
Krok 3
Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto odgazowuje, dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty.
Krok 4
Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu. Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki.
Krok 5
Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.
Krok 6
Miele ksylitol dodaje do niego sok z cytryny oraz parę kropelek barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki
Krok 7
Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam.
Krok 8
Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym, a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia.