lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki drożdżowe w polewie kawowo cytrynowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku. Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem w polewie kawowo cytrynowej.

Rogaliki drożdżowe w polewie kawowo cytrynowej Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe w polewie kawowo cytrynowej

Składniki:

  • 500 g maki pszennej typ 500

 

  • 2 jaja L

 

 

 

  • 100 g ksylitolu

 

Nadzienie:

 

  • 100 g ksylitol

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania rogali

Lukier cytrynowy

  • szklanka zmielonego ksylitolu

 

Polewa kawowa

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • 50 ml wody

 

  • 300 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe w polewie kawowo cytrynowej

Krok 1

Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut.

Krok 2

Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło, wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut.

Krok 3

Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto odgazowuje, dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty.

Krok 4

Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu. Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki.

Krok 5

Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.

Krok 6

Miele ksylitol dodaje do niego sok z cytryny oraz parę kropelek barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki

Krok 7

Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam.

Krok 8

Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym, a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia.

Rogaliki drożdżowe  w polewie kawowo cytrynowej
Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut.
Rogaliki drożdżowe  w polewie kawowo cytrynowej
Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut.
Rogaliki drożdżowe  w polewie kawowo cytrynowej
Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje .
Rogaliki drożdżowe  w polewie kawowo cytrynowej
Odgazowane ciasto wałkuje i kroje trójkąty.
Rogaliki drożdżowe  w polewie kawowo cytrynowej
Uprażone jabłuszka z ksylitolem nakładam na rogaliki
Rogaliki drożdżowe  w polewie kawowo cytrynowej
Rogaliki zwijam i zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut
Rogaliki drożdżowe  w polewie kawowo cytrynowej
Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.