Marysia Gandzia

Marysia Gandzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny podwieczorek lub po prostu przekąska w ciągu dnia. Ja i moja rodzina je uwielbiamy :) Suszone drożdże zawsze mam w szufladzie :)

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Składniki

  • 2 op. drożdży suchych po 7 g
  • Szklanka mleka
  • Cukier 6 łyżek
  • Olej ok.3/4 szklanki
  • Jajka 3
  • Mąka ok.1 kg (ale zawsze zostaje)

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Ciasto

Robię rozczyn do miski wlewam ciepłe nie gorące mleko wsypuje drożdże i 3 łyżki cukru. Mieszam lekko i przysypuje mąka następnie odstawiam na jakieś 15 minut. Do rozczynu dosypujemy garść maki wlewamy olej i wbijamy jaja, mieszał to wszystko ręką. Dosypuje 3 łyżki cukru i stopniowo mąkę, ciasto wyrabiam aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce żeby trochę urosło, przykrywał miskę czysta ścięgna.

Formowanie i pieczenie

Rogaliki drożdżowe z czekoladą
przed włożeniem do pieca mogą poleżeć i poczekać aż nagrzeje się piekarnik

Ciasto rozwałkuj w kształt kola i podziel na trójkąty. Na każdym połóż łyżeczkę nadzienia i zwijaj :) Nadzieniem nie musi być koniecznie czekolada tak naprawdę można tam włożyć wszystko na co ma się ochotę;) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220° i pieczemy na złoto.