Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z różnymi nadzieniami
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Mleko podgrzać. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać obie paczki drożdży. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodać do miski, wbić jajka wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłe mleko. Zacząć zagniatać ciasto. Dodawać stopniowo roztopione masło cały czas zagniatając.
Zagniatać do całkowitego połączenia składników, gdy nie będzie już widać fragmentów masła. Włożyć do dużej czystej miski lub garnka wysypanego mąką, Przykryć ściereczką czysta i odstawić na 2 godziny,żeby wyrosło( powinno być 2- lub 3-krotnie większe).
Do miski włożyć biały ser i rozgnieść go widelcem. Dodać żółtko, cukier i aromat i dokładnie utrzeć widelcem na jednolita masę. Wstawić do lodówki. Gdy ciasto już wyrośnie ponownie je wyrobić, zrobić kulę, podzielić na 4. Wziąć jeden kawałek rozwałkować na cienki placek i dużym naczyniem wyciąć okrąg (jeśli ktoś umie nadać ciastu kształt koła nie musi tego robić, ja póki co tego nie opanowałam i tak sobie pomagam:-)).
Koło przeciąć na krzyż a potem jeszcze po przekątnej z każdej strony,aż wyjdą nam trójkąty. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta. Nakładać nadzienie (najpierw zrobiłam rogaliki z serem- łyżeczką nakładałam małe porcje na płat ciasta, a gdy ser się skończył to na każdy płat kładłam 1 kostkę czekolady, a na końcu półcentymetrowe plastry banana) i zawijać od szerszego końca do węższego.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec około 15 minut na złoto. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Część rogalików może być bez nadzienia, wtedy zwijamy płat ciasta od szerszego miejsca ku węższemu i smarujemy roztrzepanym jajkiem ( takie rogaliki zrobiłam dla córeczek bez nadzienia). Polecam i smacznego!
Zagniatać do całkowitego połączenia składników, gdy nie będzie już widać fragmentów masła. Włożyć do dużej czystej miski lub garnka wysypanego mąką, Przykryć ściereczką czysta i odstawić na 2 godziny,żeby wyrosło( powinno być 2- lub 3-krotnie większe).
Do miski włożyć biały ser i rozgnieść go widelcem. Dodać żółtko, cukier i aromat i dokładnie utrzeć widelcem na jednolita masę. Wstawić do lodówki. Gdy ciasto już wyrośnie ponownie je wyrobić, zrobić kulę, podzielić na 4. Wziąć jeden kawałek rozwałkować na cienki placek i dużym naczyniem wyciąć okrąg (jeśli ktoś umie nadać ciastu kształt koła nie musi tego robić, ja póki co tego nie opanowałam i tak sobie pomagam:-)).
Koło przeciąć na krzyż a potem jeszcze po przekątnej z każdej strony,aż wyjdą nam trójkąty. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta. Nakładać nadzienie (najpierw zrobiłam rogaliki z serem- łyżeczką nakładałam małe porcje na płat ciasta, a gdy ser się skończył to na każdy płat kładłam 1 kostkę czekolady, a na końcu półcentymetrowe plastry banana) i zawijać od szerszego końca do węższego.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec około 15 minut na złoto. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Część rogalików może być bez nadzienia, wtedy zwijamy płat ciasta od szerszego miejsca ku węższemu i smarujemy roztrzepanym jajkiem ( takie rogaliki zrobiłam dla córeczek bez nadzienia). Polecam i smacznego!
kołczu
Bo
monikaT83
gusia1000