Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z czekoladą.
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szkanki ciepłego mleka, 2 łyżkach cukru i 2 łyżkach mąki i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. 2. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do mąki, dodajemy reszte ciepłego mleka, ubite jajko z cukrem, roztopioną ciepłą margarynę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za miękkie to dodajemy mąkę, jeśli za twarde to dolewamy ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około 1 godzinę. 3. Małe kawałki wałkujemy na ksztaałt koła i wykrawamy trójkąty równoramienne. Na środki trójkątów nakładamy czekoladę i zawijamy w rogaliki. Można używać nutelli, zwykłej czekolady, pralinek, a nawet resztek, ja naprzykład wykorzystałam wielkanocnego zająca czekoladowego. Można też użyć marmolady. 4. Rogaliki przykrywamy by wyrosły jeszcze na pół godziny a potem pieczemy 15-20 min w 200-210 stopniach.
Gabriela999