celi1

celi1

Szef Kuchni
[Przepisów: 88]

Rogaliki drożdżowe z czekoladą.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wykorzystać można czekoladę w każdej postaci.

Rogaliki drożdżowe z czekoladą.

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z czekoladą.

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • około 60 dag mąki
  • 80 g roztopionej margaryny
  • 1 jajo
  • czekolada, ( może być w kostkach, nutella itp.)

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z czekoladą.
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szkanki ciepłego mleka, 2 łyżkach cukru i 2 łyżkach mąki i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. 2. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do mąki, dodajemy reszte ciepłego mleka, ubite jajko z cukrem, roztopioną ciepłą margarynę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za miękkie to dodajemy mąkę, jeśli za twarde to dolewamy ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około 1 godzinę. 3. Małe kawałki wałkujemy na ksztaałt koła i wykrawamy trójkąty równoramienne. Na środki trójkątów nakładamy czekoladę i zawijamy w rogaliki. Można używać nutelli, zwykłej czekolady, pralinek, a nawet resztek, ja naprzykład wykorzystałam wielkanocnego zająca czekoladowego. Można też użyć marmolady. 4. Rogaliki przykrywamy by wyrosły jeszcze na pół godziny a potem pieczemy 15-20 min w 200-210 stopniach.