Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową
1.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczone drożdże, mieszamy na jednolitą masę. Mąkę siekamy z margaryną, robimy dołek i wlewamy masę jajeczno-drożdżową. Wyrabiamy ciasto, zawijamy je w ściereczkę i wkładamy na godzinę do lodówki. 2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na dość cienki, okrągły placek. Dzielimy go na długie trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy marmoladą i zwijamy (rolujemy), zaczynając od podstawy trójkąta. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180◦C, pieczemy 30-40 minut. 3.Rogaliki posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą czekoladową. RADA: Rogaliki doskonale smakują pokryte glazurą z dżemu morelowego – dżem przekładamy do rondelka, podgrzewamy, następnie przecieramy przez gęste sito. Przy pomocy pędzelka smarujemy nim rogaliki i posypujemy starta czekoladą.