Venuska

Venuska

Kucharz
[Przepisów: 10]

Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można je nadziać także powidłem śliwkowym, marmoladą jabłkową lub serem. Świetnie smakują oblane czekoladą.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową

 

  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • marmolada truskawkowa (lub inne ulubione nadzienie)

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową
1.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczone drożdże, mieszamy na jednolitą masę. Mąkę siekamy z margaryną, robimy dołek i wlewamy masę jajeczno-drożdżową. Wyrabiamy ciasto, zawijamy je w ściereczkę i wkładamy na godzinę do lodówki. 2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na dość cienki, okrągły placek. Dzielimy go na długie trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy marmoladą i zwijamy (rolujemy), zaczynając od podstawy trójkąta. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180◦C, pieczemy 30-40 minut. 3.Rogaliki posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą czekoladową. RADA: Rogaliki doskonale smakują pokryte glazurą z dżemu morelowego – dżem przekładamy do rondelka, podgrzewamy, następnie przecieramy przez gęste sito. Przy pomocy pędzelka smarujemy nim rogaliki i posypujemy starta czekoladą.