Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Rogaliki drożdżowe z mango

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziane kawałkami słodkiego mango.

Rogaliki drożdżowe z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z mango

 

  • Składniki na rozczyn:
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Pozostałe składniki:
  • pół kilograma mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 100 gram roztopionego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z mango
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy mleko, mąkę i cukier. Mieszamy dokładnie, a następnie przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, cukier, masło, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy również wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i zostawiamy na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W międzyczasie obieramy mango i kroimy je w kostkę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów.

Nakładamy mango na ciasto i zwijamy je formując rogaliki.

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Rogaliki drożdżowe z mango
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy mleko, mąkę i cukier.
Rogaliki drożdżowe z mango
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, cukier, masło, cukier waniliowy oraz sól.
Rogaliki drożdżowe z mango
W międzyczasie obieramy mango i kroimy je w kostkę.
Rogaliki drożdżowe z mango
Nakładamy mango na ciasto i zwijamy je formując rogaliki.