KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pożywne rogaliki drożdżowe z nadzieniem rabarbarowym. Idealne na śniadanie i jako szybka przekąska. Śmiało mogą zastąpić sklepowe drożdżówki :)

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Ciasto

Nadzienie

Opcjonalnie

  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier do posypania po wierzchu rogalików
  • cynamon do nadzienia

Rozczyn

  • Odejmujemy od składników z przepisu:
  • 14 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/8 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Przygotowanie rabarbaru

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Rabarbar obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.

Gotowanie rabarbaru

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Wrzucamy do garnka, zalewamy bardzo małą ilością wody, gotujemy chwilę i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 2-3 min. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną (2 łyżki). Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie rozczynu

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe (nie gorące) mleko, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.

Przygotowanie ciasta

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło i mleko podgrzewamy (nie gorące), dodajemy razem z 1 jajkiem do suchych składników, dodajemy rozczyn. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy tak by można było na nim odrysować 3 talerze obiadowe (dzięki temu uzyskamy okrągły kształt). Każdy okrąg kroimy na 8 części (trójkątów). Na szerszą część trójkąta nakładamy łyżeczkę rabarbaru. Zawijamy zaczynając od szerszej części. Układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia/natłuszczonej) łączeniem do dołu. Możemy posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i posypać cukrem. Z pozostałymi częściami ciasta drożdżowego postępujemy identycznie. Pieczemy w 180 st. przez ok. 20 minut.