Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z rabarbaremPrzygotowanie rabarbaru
Rabarbar obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Gotowanie rabarbaru
Wrzucamy do garnka, zalewamy bardzo małą ilością wody, gotujemy chwilę i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 2-3 min. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną (2 łyżki). Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie rozczynu
Kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe (nie gorące) mleko, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło i mleko podgrzewamy (nie gorące), dodajemy razem z 1 jajkiem do suchych składników, dodajemy rozczyn. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy tak by można było na nim odrysować 3 talerze obiadowe (dzięki temu uzyskamy okrągły kształt). Każdy okrąg kroimy na 8 części (trójkątów). Na szerszą część trójkąta nakładamy łyżeczkę rabarbaru. Zawijamy zaczynając od szerszej części. Układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia/natłuszczonej) łączeniem do dołu. Możemy posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i posypać cukrem. Z pozostałymi częściami ciasta drożdżowego postępujemy identycznie. Pieczemy w 180 st. przez ok. 20 minut.