Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru robię rozczyn, pozostawiam w cieple do wyrośnięcia.
Margarynę siekam z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodaję wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagniatam ciasto. Pozostawiam w lodówce na całą noc, przykryte folią.
Kolejnego dnia ciasto wyjmuję i wyrabiam. Wałkuję na grubość około 4 mm, wycinam rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinam koło, dzielę je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładę łyżeczkę marmolady, zawijam w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układam je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.
Piekę w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Lukruję lub posypuję cukrem pudrem.
Margarynę siekam z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodaję wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagniatam ciasto. Pozostawiam w lodówce na całą noc, przykryte folią.
Kolejnego dnia ciasto wyjmuję i wyrabiam. Wałkuję na grubość około 4 mm, wycinam rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinam koło, dzielę je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładę łyżeczkę marmolady, zawijam w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układam je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.
Piekę w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Lukruję lub posypuję cukrem pudrem.
Czesiu
mycha