Sposób przygotowania:
Rogale staropolskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w małym rondelku. Po ugotowaniu należy gorące ziemniaki zmielić w maszynce. Potem odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. W rondelku podgrzewamy szklankę mleka, dodajemy roztarte drożdże z cukrem i solą. Po zagotowaniu, postawić w ciepłym miejscu, aby zrobił się zaczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, rozpuszczoną, ochłodzoną margarynę i resztę mleka. Po czym dodajemy gotowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od miski. Przygotowane ciasto na rogale powinno mieć elastyczną konsystencję. Surowe ciasto posypujemy delikatnie mąką. Miskę przykrywamy ściereczką kuchenną i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie szykujemy masę marcypanową. Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, dodajemy cukier puder i olejki migdałowe. Dodać rozdrobnione bakalie i dobrze wymieszać. Ciasto wykładamy z lodówki, dzielimy na kilka porcji. Porcję rozwałkujemy na desce kuchennej, wycinamy trójkąty na które, nakładamy masę marcypanową, potem zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy w nagrzanym do 175 C przez 30 minut w piekarniku na złoty kolor. Po ostudzeniu wszystkie rogaliki polewamy rozpuszczoną w rondelku czekoladą, a potem lukrem.
msewka
Sarenka