marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rogaliki są najlepsze na deser lub nawet drugie śniadanie plus kawa latte lub zwykła z mleczkiem. Deser ten też jest dobry dla dzieci.

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Składniki:

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 180 g. miękkiego masła,
  • 1/2 kostki drożdży,
  • 1/3 letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 duże łyżki śmietany,
  • łyżeczka soli,
  • mąka do podsypania,
  • marmolada z płatków róży lub masa marcepanowa do nadziania,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody i łyżeczki cukru i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę odmierzyć i wsypać na stolnicę szklankami oraz posiekać z niecałą kostką masła ostrym długim nożem, zrobić dołek, wbić dwa jajka i czubkiem noża rozprowadzić je z mąką, a następnie wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić dobrze rękoma, posypując mąką pod spód. Zapakować ciasto w woreczek foliowy i wstawić do lodówki na 30 min. Masę marcepanową przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić. Ciasto wyjąć i rozwałkować na średnią grubość i nożem wykrawać kwadraty 7 razy 7 cm. Nakładać nadzienie z marmolady lub masy marcepanowej i zwinąć płaty ciasta w rogaliki. Układać ciastka na blasze 5 cm. dalej od siebie. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć szczypcami na paterę.