Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z makiem
Drożdże przełożyć do ogrzanej miseczki, dodać do nich odrobinę ciepłego mleka i łyżkę cukru, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier zmiksowany( lub utarty) z żółtkiem, cukier waniliowy i rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto, następnie dodać rozpuszczony tłuszcz, ponownie zagnieść w miarę potrzeby podsypując mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować. Z ciasta wykrawać trójkąciki, układać na nie po łyżce masy makowej i zwijać na kształt rożków- rogalików. Tak przygotowane rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować roztrzepanym białkiem i piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż rogaliki staną się złoto- brązowe.