Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rogaliki drożdżowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rogaliki na śniadania, na kolację, do szkoły i do pracy.

Rogaliki drożdżowe z makiem

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z makiem

 

  • 5 dag drożdże,
  • 3-4 szklanki mąka,
  • 2 sztuki jajka,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 200 ml mleko,
  • 1 łyżka cukier waniliowy,
  • 10 dag masło roślinne,
  • 1 puszka masa makowa

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z makiem
Drożdże przełożyć do ogrzanej miseczki, dodać do nich odrobinę ciepłego mleka i łyżkę cukru, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier zmiksowany( lub utarty) z żółtkiem, cukier waniliowy i rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto, następnie dodać rozpuszczony tłuszcz, ponownie zagnieść w miarę potrzeby podsypując mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować. Z ciasta wykrawać trójkąciki, układać na nie po łyżce masy makowej i zwijać na kształt rożków- rogalików. Tak przygotowane rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować roztrzepanym białkiem i piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż rogaliki staną się złoto- brązowe.