Sposób przygotowania:
Rogaliki w pomarańczowym cieście z truskawką
Drożdże rozpuszczamy w mleku, na drobnej tarce ocieramy skórkę z jednej pomarańczy. Wbijamy trzy jajka, dodajemy trzy łyżki oleju słonecznikowego i pięć łyżek cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i wlewamy pół olejku pomarańczowego.
Mąkę przesiewamy i zagniatamy ciasto, dobrze wyrabiamy. Dzielimy na cztery części, każdą część rozwałkujemy w okrąg i dzielimy go na osiem części.
Na szerszą część nakładamy kawałek truskawki i jabłka. Zwijamy dobrze łącząc końce, żeby nie wypłynął sok podczas pieczenia. Na koniec smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi.
Pieczemy do ładnego, mocnego zarumienienia.
Mąkę przesiewamy i zagniatamy ciasto, dobrze wyrabiamy. Dzielimy na cztery części, każdą część rozwałkujemy w okrąg i dzielimy go na osiem części.
Na szerszą część nakładamy kawałek truskawki i jabłka. Zwijamy dobrze łącząc końce, żeby nie wypłynął sok podczas pieczenia. Na koniec smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi.
Pieczemy do ładnego, mocnego zarumienienia.