ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Rogaliki półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

najlepiej nie zastępować masła margaryną

Rogaliki półfrancuskie

Składniki:

Rogaliki półfrancuskie

 

  • 45 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 5 dkg cukru
  • 3żółtka
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1/2 l.mleka
  • 20 dkg masła
  • 1 jajko do smarowania
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rogaliki półfrancuskie
Mąkę przesiać do miski.Tłuszcz stopić.,mleko zagrzać dodać cukier,drożdże i 15 dkg mąki-zrobić rozczyn.Gdy wyrośnie wlać do mąki ,dodać żółtka,szczyptę soli,starannie zagnieść.Pod koniec dodać tłuszcz,pozostawić do wyrośnięcia.Wyłożyć na stolnicę,wywałkować w formie koła ,posmarować masłem,złożyć w kopertę jak ciasto francuskie,rozwałkować na prostokąt ,złożyć i tak 4 razy .rozwałkować na 1/2 cm.Krajać na pasy szerokości 10 cm,a następnie na równe trójkąty.Formować rożki ,układać na blasze,pozostawić do wyrośnięcia.Gdy wyrosną smarować jajkiem.Wstawić do goracego pieca ,piec 15-20 min.posypać cukrem