dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

Rogaliki pół razowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste rogaliki z dodatkiem mąki z pełnego przemiału. Zawinęłam w nich po cząstce jabłka. Bardzo kruche.

Rogaliki pół razowe z jabłkami

Składniki:

Rogaliki pół razowe z jabłkami

ciasto

Nadzienie:

  • ok. 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Rogaliki pół razowe z jabłkami
Do miski wsypać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na kształt dużego koła o średnicy ok. 32 cm.

Ciasto po brzegach może trochę się rozchodzić i trzeba go trochę skleić ale taki jego "urok" :) Podzielić go na osiem trójkątów. Posypać cukrem i cynamonem.

Jabłka nie obierać ze skórki, podzielić go na ósemki, wydrążyć środki. Od szerszej strony trójkątów z ciasta położyć po kawałku jabłka moczonego w roztopionym maśle.

Zawijać i formować na kształt rogalików. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.