Sposób przygotowania:
Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkamiciasto
Mąkę przesiewamy do dość dużej miski, dodajemy resztę składników.
Można rozkruszyć drożdże bezpośrednio do miski, lub rozpuścić je w śmietanie.
wyrabianie ciasta
Dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy go w kulkę.
Ciasto pakujemy w woreczek foliowy, związujemy dokładnie i wkładamy do drugiego dla bezpieczeństwa, żeby nam ciasto sie nie zamoczyło.
Ciasto w woreczkach wkładamy do garnka z zimną wodą i odstawiamy.
Musimy pamiętać, żeby garnek był wysoki, a wody tyle żeby ciasto było całkowicie przykryte.
Przypuszczalny czas oczekiwania to około pół godziny, ale z tym też różnie jest- ciasto musi wypłynąć na powierzchnię i lekko zwiększyć swoją objętość.
formowanie rogalików
Ciasto wyjmujemy z woreczka ( jeżeli nam niestety zamoknie, wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym) dzielimy na 4 części i robimy z nich kuleczki.
Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na okrągły placek grubości około 3-4 mm i kroimy na 8 części.
Na podstawę trójkąta układamy jabłuszka, ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem , zwijamy i formujemy rogaliki.
pieczenie
Rogaliki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem, odstawiamy na 20 minut i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni C.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem
farsz jabłkowy
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, dodajemy cukier, cynamon i masło.
Smażymy często mieszając do odparowania wody- różny czas, dla różnych gatunków, ale przeważnie jest to około 20 minut
Jabłka studzimy
zbysiowa
reanja
Madziu są pyszne i bardzo delikatne:)
karola25