SUPERPRZEPIS

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami

  • 3
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami

Mamy jesień co widać i czuć niestety, a jak jesień to jabłka, przynajmniej u nas:D
dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z tymi pysznymi owocami i cynamonem- pycha :D

Składniki:

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami

 

  • Składniki na 32 rogaliki

 

 

 

 

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

 

 

 

 

  • 2-3 łyżki cukru

 

 

  • dodatkowo:

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami

ciasto

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami
wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski

Mąkę przesiewamy do dość dużej miski, dodajemy resztę składników.

Można rozkruszyć drożdże bezpośrednio do miski, lub rozpuścić je w śmietanie.

wyrabianie ciasta

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami
woreczki muszą być szczelne i najlepiej zapakować ciasto dwukrotnie

Dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy go w kulkę.
Ciasto pakujemy w woreczek foliowy, związujemy dokładnie i wkładamy do drugiego dla bezpieczeństwa, żeby nam ciasto sie nie zamoczyło.

Ciasto w woreczkach wkładamy do garnka z zimną wodą i odstawiamy.

Musimy pamiętać, żeby garnek był wysoki, a wody tyle żeby ciasto było całkowicie przykryte.

Przypuszczalny czas oczekiwania to około pół godziny, ale z tym też różnie jest- ciasto musi wypłynąć na powierzchnię i lekko zwiększyć swoją objętość.

formowanie rogalików

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami
kawałek ciasta wałkujemy i dzielimy na 8 trójkątów

Ciasto wyjmujemy z woreczka ( jeżeli nam niestety zamoknie, wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym) dzielimy na 4 części i robimy z nich kuleczki.

Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na okrągły placek grubości około 3-4 mm i kroimy na 8 części.

Na podstawę trójkąta układamy jabłuszka, ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem , zwijamy i formujemy rogaliki.

pieczenie

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami
rogaliki trochę podrosną dlatego układamy je w odstępach

Rogaliki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem, odstawiamy na 20 minut i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni C.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem

farsz jabłkowy

Rogaliki kruchodrożdżowe z jabłkami
jabłka smażymy około 20 minut często mieszając - nie mogą sie przypalić

Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw, dodajemy cukier, cynamon i masło.

Smażymy często mieszając do odparowania wody- różny czas, dla różnych gatunków, ale przeważnie jest to około 20 minut

Jabłka studzimy