Sposób przygotowania:
Rogaliki razowe z migdałami i zurawiną
Zalewamy migdały wrzątkiem. Gdy przestygną zdejmujemy brązowe łupiny. Topimy masło i studzimy je, by było półpłynne. Do miseczki wlewamy 100 ml letniej mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pokruszone drożdże i kilka łyżeczek mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostały cukier zmiksuj z jajami. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy je do jajek, dodajemy pozostałe składniki ciasta (mleko, połowę masła, mąkę, sól ) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy go na prostokątny placek, kroimy go na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy masłem i posypujemy żurawiną oraz posiekanymi migdałami. Rolujemy kwadraty po przekątnej i zwijamy w rogale. Każdy rogal smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Cukier puder ucieramy z sokiem żurawinowym, smarujemy nim rogaliki i posypujemy posiekanymi migdałami.
monikaT83
jaNina
Dzięki Moniczko!