iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Truskawkowe rogaliki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Truskawkowe rogaliki perfumowane cukrem truskawkowym

Truskawkowe rogaliki

Składniki:

Truskawkowe rogaliki

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe rogaliki
Robimy rozczyn. Do miski wlewamy mleko dodajemy pokruszone drożdże , 2 łyżki cukru i 3 łyżki maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki dodajemy jajka, resztę cukru. Lekko mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przecinamy na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt kółka i tniemy jak pizze na trójkąty. U góry trójkąta kładziemy kawałek truskawki i zawijamy w rogalika. Układamy rogaliki na blaszce do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.