Sposób przygotowania:
Truskawkowe rogaliki
Robimy rozczyn. Do miski wlewamy mleko dodajemy pokruszone drożdże , 2 łyżki cukru i 3 łyżki maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki dodajemy jajka, resztę cukru. Lekko mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przecinamy na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt kółka i tniemy jak pizze na trójkąty. U góry trójkąta kładziemy kawałek truskawki i zawijamy w rogalika. Układamy rogaliki na blaszce do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
katarzynagotuje
monikaT83