Sposób przygotowania:
Rogaliki z rabarbarem
W jednym naczyniu zagrzać mleko ale nie za mocno bo możemy zabić drożdże, dodać rozkruszone w palcach drożdże i wymieszać. Potem dodać cukier i wszystko wymieszać, odstawić na chwilę.
W drugim naczyniu roztopić margarynę ale tylko do momentu aby margaryna była jeszcze gęsta ale nie całkowicie roztopiona.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać a następnie dodać rozbełtane najlepiej widelcem jajka oraz zaczyn drożdżowy i margarynę. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki a potem zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką i odstawić na około 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Gdy ciasto się ruszy podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
Radełkiem lub nożem pociąć koło na 8 w miarę możliwości równych części i na szerszym brzegu każdego z nich położyć po łyżeczce rabarbaru.
Zwijać ruloniki i zawijać na kształt rogalików . Układać je na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem i gdy się zagrzeje wstawić blachy do piekarnika.
Rogaliki piec 20 minut a po upieczeniu posypać cukrem pudrem ( jeszcze ciepłe ).
W drugim naczyniu roztopić margarynę ale tylko do momentu aby margaryna była jeszcze gęsta ale nie całkowicie roztopiona.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać a następnie dodać rozbełtane najlepiej widelcem jajka oraz zaczyn drożdżowy i margarynę. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki a potem zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką i odstawić na około 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Gdy ciasto się ruszy podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
Radełkiem lub nożem pociąć koło na 8 w miarę możliwości równych części i na szerszym brzegu każdego z nich położyć po łyżeczce rabarbaru.
Zwijać ruloniki i zawijać na kształt rogalików . Układać je na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem i gdy się zagrzeje wstawić blachy do piekarnika.
Rogaliki piec 20 minut a po upieczeniu posypać cukrem pudrem ( jeszcze ciepłe ).