zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rogaliki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne rogaliki drożdżowe na śniadanie, deser, przekąskę czy kolacje. Do nich kubek mleka czy kakao albo herbaty i mamy super posiłek.

Rogaliki z rabarbarem

Składniki:

Rogaliki z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z rabarbarem
W jednym naczyniu zagrzać mleko ale nie za mocno bo możemy zabić drożdże, dodać rozkruszone w palcach drożdże i wymieszać. Potem dodać cukier i wszystko wymieszać, odstawić na chwilę.

W drugim naczyniu roztopić margarynę ale tylko do momentu aby margaryna była jeszcze gęsta ale nie całkowicie roztopiona.

Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać a następnie dodać rozbełtane najlepiej widelcem jajka oraz zaczyn drożdżowy i margarynę. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki a potem zagnieść ciasto.

Oprószyć je lekko mąką i odstawić na około 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Gdy ciasto się ruszy podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.

Radełkiem lub nożem pociąć koło na 8 w miarę możliwości równych części i na szerszym brzegu każdego z nich położyć po łyżeczce rabarbaru.

Zwijać ruloniki i zawijać na kształt rogalików . Układać je na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem i gdy się zagrzeje wstawić blachy do piekarnika.

Rogaliki piec 20 minut a po upieczeniu posypać cukrem pudrem ( jeszcze ciepłe ).