Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z cukremETAP 1:
Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i przez chwilę wyrabiać ręcznie.
ETAP 3:
Następnie ciasto podzielić na 4 części.
ETAP 4:
Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i każde podzielić na 8 części.
ETAP 5:
Powstałe trójkąty zwijać kształtując rogaliki.
Rogale układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać cukrem perlistym.
Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.
Magdalena88
SylaUla
niezły kąsek
robaczek