anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowe rogaliki z cukrem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Puszyste i miękkie drożdżowe rogaliki z cukrową posypką najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.

Drożdżowe rogaliki z cukrem

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z cukrem

 

 

  • PONADTO:
  • żółtko - 1 szt.
  • śmietana - 1 łyżka
  • cukier perlisty – do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z cukrem

ETAP 1:

Drożdżowe rogaliki z cukrem
Dokładnie wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowe rogaliki z cukrem
Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i przez chwilę wyrabiać ręcznie.

ETAP 3:

Drożdżowe rogaliki z cukrem
Wyrobione ciasto podzielić na cztery części.

Następnie ciasto podzielić na 4 części.

ETAP 4:

Drożdżowe rogaliki z cukrem
Powstałe koła podzielić na osiem trójkątów.

Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i każde podzielić na 8 części.

ETAP 5:

Drożdżowe rogaliki z cukrem
Uformowane rogaliki odstawić do wyrośnięcia.

Powstałe trójkąty zwijać kształtując rogaliki.

Rogale układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać cukrem perlistym.

Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.

Tagi:

rogaliki