Rogaliki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodkie rogaliki waniliowe

Rogaliki waniliowe

Składniki:

Rogaliki waniliowe

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki waniliowe
Przygotowanie: Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier,śmietanę,szczyptę soli i cukier waniliowy. Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek,spłaszczyć,kroić na kawałki 8-10 centymetrów i kształtować w nich rogaliki.Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku ( 180-200s.c) około 15 minut,aż się zarumienią.Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.