Sposób przygotowania:
Rogaliki z borówkami
Wszystkie składniki na rogaliki powinny mieć taką samą temperaturę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami mleka na płynną masę. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić 2 jajka i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę a potem dodać rozmieszane drożdże i za pomocą miksera połączyć składniki. Następnie wyjąć wszystko na blat lub stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto, przełożyć je do miski, oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić w miarę konieczności podsypywać mąką i podzielić je na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła, pociąć radełkiem na osiem trójkątów. Borówki oprószyć łyżką mąki i układać porcjami na szerszych kawałkach ciasta. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej i układać po 8 na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie jajko, które zostało rozbełtać i posmarować nim rogaliki. Zostawić na 15 minut i potem wstawić obie blachy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 20 minut aż będą rumiane. Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
zbysiowa
zewa
Częstuj się póki głodomorki po za domem :)
monikaT83
zewa
Oj tak Moniczko, spóźniłaś się :)