Sposób przygotowania:
Rogaliki z budyniemprzygotowanie
Zaczynamy od przygotowania budyniu-
W połowie szklanki mleka ,rozrabiamy budyń - resztę zagotowujemy .
Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę i mieszamy do zagotowania.
Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i mocno chłodzimy ( najlepiej ugotować go kilka godzin wcześniej)
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy letnie mleko i odstawiamy na 20 minut- aż "ruszą"
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i jajka, zawiesinę drożdży i wyrabiamy.
Można użyć robota z hakami.
przygotowanie
Masło rozpuszczamy i letnie dodajemy do ciasta- wyrabiamy około 10 minut.
Ciasto przykrywamy folią i ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na grubość około 0,5 cm, dzielimy na 8 kawałków.
pieczenie
nakładamy budyń, smarujemy boki trójkąta( rozkłóconym jajkiem) i zwijamy od szerszej części.
Górę rogalików można również posmarować jajkiem, ale nie jest to konieczne
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można odstawić do wyrośnięcia, ja jednak od razu piekę w temperaturze 175 stopni przez 15 minut.
Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem
SylaUla