Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki z czekoladą i poziomkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do rogalików można użyć innych owoców.

Rogaliki z czekoladą i poziomkami.

Składniki:

Rogaliki z czekoladą i poziomkami.

 

  • mąka tortowa 3 szkl
  • masło 15 dag
  • żółtka 3 szt
  • jajka 2 szt
  • cukier puder 5 łyżek
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • olej 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • czekolada deserowa 2 tabliczki
  • poziomki 1 szkl
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z czekoladą i poziomkami.
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, dodać żółtka, 1 jajko, olej i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować, pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie z ciasta położyć kostkę czekolady i po kilka poziomek, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Owoce z czekoladą zawijać w ciasto, formując rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować jajkiem, posypać cukrem kryształem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.