Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Rogaliki z drożdżowe z kremem czekoladow

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rogaliki z czekoladą, które dzieci uwielbiają

Rogaliki z drożdżowe z kremem czekoladow

Składniki:

Rogaliki z drożdżowe z kremem czekoladow

 

  • 5 dag drozdzy
  • 0,5 kg maki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyzka cukru
  • 0,5 łyzeczki soli
  • Cukier waniliowy
  • Nutella lub inny krem czekoladowy
  • Białko do posmarowania
  • Cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z drożdżowe z kremem czekoladow
Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku. Margarynę roztapiamy i mieszamy z maką, solą, jajkiem i cukrem. Dodajemy do tego drozdze z mlekiem. Wyrabiamy ciasto i po uformowaniu kuli wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę- tak żeby ciasto wypłynęło. Wyciagamy z wody, dodajemy jeszcze trochę mąki i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na mniej więcej okragły kształt i tniemy na ktrójkaty. Przy szerszej krawędzi nakładamy nutellę i zwijamy. Smarujemy białkiem. Po upieczeniu sypiemy cukrem pudrem.