kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik na zimno. Przygotowany z sera twarogowego z dodatkiem rodzynek na herbatnikach. Polecam na deser.

Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką

 

  • 0,5 kg sera twarogowego
  • 100 gram masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 łyżek rodzynek
  • 1/2 czerwonej galaretki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 5 herbatników
  • folia spożywcza
  • pojemnik

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką
Do gorącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do stężenia.

Żelatynę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy, odstawiamy. Masło rozpuszczamy na patelni. 

Pojemnik wykładamy folią i kładziemy herbatniki. 

Do miski wkładamy ser i oba cukry miksujemy do połączenia, dodajemy roztopione masło, letnią żelatynę, rodzynki i ponownie miksujemy. Wykładamy do pojemnika ( masa zaraz tężeje ) i wstawiamy do lodówki. 

Gdy masa jest sztywna wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką
Masło wkładamy na patelnię i rozpuszczamy.
Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką
Do sera twarogowego wsypujemy cukry i miksujemy.
Sernik na zimno z rodzynkami i galaretką
Na dno pojemnika wyłożonego folią układamy herbatniki.