Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Rogaliki z dżemorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kruche rogaliki z dżemem porzeczkowym

Rogaliki z dżemorem

Składniki:

Rogaliki z dżemorem

 

  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 jajo
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • proszek do pieczenia 8 g
  • Gęsty dżem ( u mnie porzeczkowy)

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemorem
Mąką wsypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę i siekamy nożem razem z mąką. Następnie dodajemy cuker, cuker waniliowy i jajo i ponownie siekamy. Następnie dodajemy mleko i olej oraz proszek do pieczenia. Siekamy wszystko razem i zagniatamy ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu dzielimy na 2 lub 3 części ( zależy jakiej wielkości chcemy rogaliki ) i wałkujemy na okrągły placek. Dzielimy nasz rozwałkowany placek tak aby powstały trójkąty. Każdy trójkąt nadziewamy dżemem i zawijamy w rogalik. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniuku ok 20 minut. Polecam do tego również polewę czekoladową na wierzch