Sposób przygotowania:
Rogaliki z makiem
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. W drugiej misce łączmy letnie mleko z drożdżami i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do przestygnięcia. Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym Do mąki dodajemy ocet, rozczyn, margarynę i masę jajeczną. Wyrabiamy elastyczne ciasto dodając w miarę potrzeby troszkę mąki lub mleka. Gdy ciasto będzie jednolite, odstawiamy je do wyrośnięcia. Od ciasta odrywamy kawałki, rozwałkowujemy je wycinając koła( ja użyłam deski do krojenia i noża obcinając ciasto wokół deski, którą wcześniej na rozwałkowanym cieście położyłam). Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy łyżeczkę masy makowej i zwijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20- 25 minut w temp. 170 stopni. Z podanych składników wyszło około 80 małych rogalików.