Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rogaliki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubimy takie rogaliki. Z podanej proporcji wychodzi około 80 małych rogalików. Świetnie sprawdzają się jako przekąska w podróży, do szkoły, do pracy i do kawy. Można je również zamrozić i wyjąć gdy przyjdą goście.

Rogaliki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z makiem

 

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 puszka masy makowej

Sposób przygotowania:

Rogaliki z makiem
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. W drugiej misce łączmy letnie mleko z drożdżami i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją do przestygnięcia. Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym Do mąki dodajemy ocet, rozczyn, margarynę i masę jajeczną. Wyrabiamy elastyczne ciasto dodając w miarę potrzeby troszkę mąki lub mleka. Gdy ciasto będzie jednolite, odstawiamy je do wyrośnięcia. Od ciasta odrywamy kawałki, rozwałkowujemy je wycinając koła( ja użyłam deski do krojenia i noża obcinając ciasto wokół deski, którą wcześniej na rozwałkowanym cieście położyłam). Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy łyżeczkę masy makowej i zwijamy rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20- 25 minut w temp. 170 stopni. Z podanych składników wyszło około 80 małych rogalików.
Rogaliki z makiem
Do przesianej mąki dodajemy ocet, rozczyn, margarynę i masę jajeczną.
Rogaliki z makiem
Z ciasta wycinamy okrąg i kroimy go na trójkąty.
Rogaliki z makiem
Na szerzej części układamy łyżeczkę masy.
Rogaliki z makiem
Następnie formujemy rogaliki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.