Sposób przygotowania:
Rogaliki z marmoladą różaną
Drożdże rozkrusz, wrzuć do jakiegoś naczynia i zalej ciepłym mlekiem. Miseczkę odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły swobodnie wyrosnąć. Mąkę pszenną przesiej do dość dużej miski. Do przesianej mąki dodaj posiekane masło. Do miski z mąką i masłem dodaj wyrośnięte drożdże. Jajko wyparz, wybij na talerzyk, sprawdź jego świeżość i dodaj do pozostałych składników znajdujących się w misce. Dodaj również odrobinę soli, cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Miskę odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto wyrzuć na stolnicę podsypaną mąką. Przerób rękoma. Odkrój kawałek i rozwałkuj ten kawałek na dość cienki placek. Z tego placka wykrawaj za pomocą szklanki kółeczka. Na każde kółeczko za pomocą łyżki nakładaj marmoladę. Każde kółeczko z nałożoną marmoladą złóż na 3 części i uformuj rogalik. Układaj na blasze tak aby się nie stykały. Rogaliki piecz przez około 20 minut, aż będą rumiane. Cukier puder ucieraj z mlekiem za pomocą drewnianej kuli do momentu, aż nie będą wyczuwalne grudki. Zimne rogaliki smaruj przygotowanym lukrem za pomocą pędzla.
bajtek
femme0fatale
1/4 kostki masła.. Fakt, mój błąd ;)