goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Rogaliki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nadzienie można zastąpić np. powidłem

Rogaliki z czekoladą

Składniki:

Rogaliki z czekoladą

 

  • mąka 1/2 kg
  • jaja 2 sztuki
  • mleko 1/3 szklanka
  • masło 1 kostka
  • sól 1/2 łyżeczka
  • cukier 2 łyżki
  • drożdże 4 dag
  • nutella/krem czekoladowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z czekoladą
Roztopione masło studzimy. Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże wymieszane z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, drożdże wymieszane z cukrem i mlekiem oraz rozbełtane jajka. Łączymy z masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut w celu podwojenia objętości. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąty, formujemy rogaliki, nadziewać nutellą lub innym kremem czekoladowym. Pieczemy ok. 25 min w 180. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem lub przed pieczeniem smarujemy białkiem.