jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rogaliki z czekoladowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Rogaliki wyszły mięciutkie i pulchne. Oczywiście nadzienie można dawać dowolne.

Rogaliki z czekoladowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z czekoladowym nadzieniem

 

 

  • Dodatkowo:
  • Mały słoiczek kremu czekoladowego,
  • Jajko do smarowania,

 

  • KRUSZONKA:
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z czekoladowym nadzieniem
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Następnie dokładamy mąkę, tyle by konsystencja rozczynu przypominała gęstość śmietany. Gotowy rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do podrośniętego rozczynu dokładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól oraz jajka. Całość wyrabiamy około 7 minut. Następnie wlewamy tłuszcz i wyrabiamy jeszcze około 5 minut. Gdy ciasto odchodzi od rąk jest gotowe. Gotowe odstawiamy do ciepłego miejsca by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie ciasto dzielimy na trójkąty. W tym celu ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12-14 cm. Wycięte pasy dzielimy na trójkąty. Na każdym trójkącie przy podstawie układamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Po nałożeniu nadzienia zwijamy ciasto formując rogaliki. Rogaliki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Aby były one urozmaicona część posypałam kruszonką. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180˚C). Kruszonka: mąkę, cukier orz masło umieszczamy w misce. W palcach łączymy składniki, tak by powstała kruszonka.
Rogaliki z czekoladowym nadzieniem
Gotowe ciasto wałkujemy na duży prostokąt
Rogaliki z czekoladowym nadzieniem
Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy, a te na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę czekoladowego nadzienia
Rogaliki z czekoladowym nadzieniem
Formujemy rogaliki. Przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem
Rogaliki z czekoladowym nadzieniem
Posmarowane jajkiem rogaliki posypujemy kruszonką. Pieczemy.