Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

SUPERPRZEPIS

Rogaliki na cieście zaparzanym

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Rogaliki z nadzieniem na cieście drożdżowym zaparzanym.

Rogaliki na cieście zaparzanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki na cieście zaparzanym

 

  • mąka pszenna - 850g,
  • mleko - 1 i 1/3 szklanki,
  • drożdże świeże - 90g,
  • jaja - 2,
  • masło - 125g,
  • cukier - 6 łyżek,
  • sól - 1/4 łyżeczki,
  • marmolada, masa krówkowa, nutella lub masa makowa,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • mleko do posmarowania,
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania.

Sposób przygotowania:

Rogaliki na cieście zaparzanym
W 1/3 szklanki (szkl. o poj 250ml) ciepłego mleka (40 stopni) rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko przelać do rondla, dodać masło, sól i cukier, zagotować. Zdjąć z ognia, zalać mąkę - zaparzyć. Wymieszać najpierw łyżką, potem wyrobić ręcznie do uzyskania gładkiej masy (ciasto z mąką jest ciepłe, ale nie na tyle, aby można było się oparzyć). Masę przestudzić. Dodać jaja, cukier waniliowy i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić ciasto, które będzie miękkie i puszyste, ale będzie odstawać od ręki , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi objętość, odrywać po kawałku ciasta i rozwałkować dość cienko. Przy pomocy dużej miski odcisnąć koło. Koło pokroić na 8 trójkątów. U nasady podstawy trójkąta kłaść po niepełnej łyżeczce słodkiego nadzienia (marmolady, masy krówkowej, makowej, czekoladowej). Zwijać w rogaliki. Dobrze rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rogaliki przekładać na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 15 minut, do zrumienienia w 180 stopniach. Przestudzić i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Przechowywać w szczelnie zamkniętych woreczkach lub pojemnikach aby rogaliki nie czerstwiały.
Rogaliki na cieście zaparzanym
Do zaparzonego, przestudzonego ciasta dodać jaja i rozpuszczone w mleku drożdże
Rogaliki na cieście zaparzanym
Pozostawić wyrobione ciasto w cieple do wyrośnięcia - podwojenia objętości
Rogaliki na cieście zaparzanym
Z rozwałkowanego i pociętego na trójkąty ciasta formować rogaliki (z nadzieniem)
Rogaliki na cieście zaparzanym
Przed pieczeniem rogaliki posmarować mlekiem, aby ładnie się zrumieniły