Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki z różaną marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, bardzo kruche rogaliki. Rozpływające się w ustach.

Rogaliki z różaną marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z różaną marmoladą

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 17 dag margaryny
  • 2 dag drożdży
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 10 dag marmolady różanej
  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki wody

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z różaną marmoladą
Przesianą mąkę posiekać z margaryną. Drożdże pokruszyć do miseczki, rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i żółtkami, połączyć z mąką, dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować 4 krążki. Każdy pokroić na 6 trójkątów, włożyć po łyżeczce marmolady i zwijać rogaliki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować wodą wymieszaną z pozostałym cukrem z wanilią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Rogaliki z różaną marmoladą
Do mąki z posiekaną margaryną dodać drożdże wymieszane z żółtkami
Rogaliki z różaną marmoladą
Następnie dodać dwie łyżki gęstej śmietany
Rogaliki z różaną marmoladą
Wyrobić ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki
Rogaliki z różaną marmoladą
Rozwałkować podzielić ułożyć marmoladę i zwijać rogaliki