lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Rogaliki z szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne rogaliki z ciasta francuskiego...

Rogaliki z szynką i serem

Składniki:

Rogaliki z szynką i serem

 

  • 3 ciasta francuskie
  • 2 łyżka mąki
  • 6 plasterków szynki gotowanej
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z szynką i serem
Najpierw należy przygotować ciasto francuskie. Tacę posypać mąką, a następnie wyłożyć na nią ciasto francuskie. Z każdego ciasta wykroić po dwa dość duże trójkąty. Jedno żółtko rozbić, a następnie pędzelkiem smarować wierzchnią część wyciętych z ciasta francuskiego trójkątów. Z każdego plasterka szynki gotowanej oraz sera żółtego wyciąć podobne kształty trójkąta, ale trochę mniejsze. Na wycięte ciasto francuskie dawać po jednym wyciętym trójkącie szynki oraz po jednym wyciętym trójkącie sera żółtego. Po nałożeniu składników można zwinąć ciasto w rulonik tak, aby powstały rogaliki ( zwijanie rozpocząć od szerszej strony trójkąta). Na formie poukładać zwinięte rogaliki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut. Rogaliki powinny zmienić kolor na jasnobrązowy.